Cursus bedrijfshulpverlening

 

Een bedrijfshulpverlening cursus, ook wel BHV genoemd, is verplicht voor een aantal bedrijven. Tijdens zo’n BHV cursus leer je om adequaat te kunnen reageren in geval van calamiteiten. Elke organisatie is verplicht om minstens één persoon rond te hebben lopen die een BHV certificaat heeft.

 

Wat is de BHV cursus?

BHV staat voor bedrijfshulpverlening en dus leer je tijdens deze cursus hoe je hulp moet verlenen binnen een bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer er brand is of wanneer er iemand onwel wordt. In de basiscursus leer je verschillende dingen zoals hoe je op een goede manier een beginnende brand kunt blussen, hoe je een gebouw het beste kunt ontruimen en hoe je in geval van nood moet communiceren. Verder leer je ook nog hoe je eerste hulp toe moet passen en krijg je een AED reanimatie training. Je krijgt vooral veel theorie, maar er zitten ook praktijkonderdelen in de cursus.

 

Verschillende soorten BHV cursussen

Je hebt natuurlijk de basis cursus waarbij je alles leert, maar er zijn ook BHV cursussen die specifiek ingaan op een bepaald onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een cursus Reanimatie en AED, Kleine blusmiddelen of Levensreddende eerste hulp.

 

Cursus bedrijfshulpverlening volgen

Een BHV cursus duurt meestal twee dagen. Je wordt dan door gespecialiseerde instructeurs opgeleid tot een gecertificeerd bedrijfshulpverlener. Deze cursus gebeurt meestal op een speciale trainingslocatie, maar het kan ook online. Er zijn ook cursussen waarbij je eerst een dag online les krijgt en vervolgens heb je nog één dag praktijkles op locatie. Als je al een BHV certificaat hebt, dan moet je alsnog af en toe een cursus volgen. Zo blijft je kennis up-to-date. Je hoeft dan niet elke keer weer een cursus van twee dagen te volgen, maar dit is dan een herhalingscursus en deze duurt een hele dag. Je moet elk jaar je BHV training herhalen zodat je certificaat geldig blijft.

 

Voor wie verplicht

Medewerkers van bedrijven, instellingen, kantoren of particulieren die onderdeel zijn van een BHV-organisatie moeten een een BHV cursus voltooien. Een eenmanszaak hoeft dus niet per se een BHV’er te hebben. Elke organisatie of bedrijf met één of meer medewerkers is dit wel verplicht. Er is geen regel van hoeveel BHV’ers een bedrijf in dienst moet hebben, maar als je een groot bedrijf hebt dan is het handig om ook meerdere mensen in dienst te hebben die een BHV certificaat hebben.

 

Kosten BHV cursus

Als je kiest voor een tweedaagse BHV basis cursus dan kost deze gemiddeld zo’n €300,-. Dit is dan inclusief materiaal, lunch en natuurlijk een certificaat. Een BHV Basis cursus die één dag duurt, kost €200,-. Een herhalingscursus die een dag duurt is nog iets goedkoper, namelijk €179,-. Ook deze cursussen zijn inclusief lunch, materiaal en certificaat. Je kunt ook kiezen voor een incompany training. Er komen dan instructeurs naar jouw bedrijf toe om een BHV cursus te geven. Dit kost gemiddeld ongeveer €1000,- per dag, maar de precieze prijs hangt af van het aantal deelnemers en de inhoud van de cursus.