Cursus fotografie

 

Heb je altijd al willen leren hoe je prachtige foto’s maakt? Dat kan al heel gemakkelijk tijdens een cursus fotografie. Hier leer je hoe je met een spiegelreflexcamera mooie foto’s kunt maken en eventueel hoe je ze het beste kunt bewerken. Door deze methodes en technieken toe te passen, word je ineens een veel betere fotograaf!

 

Verschillende cursussen

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende fotografie cursussen waar je uit kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld een basiscursus. Hier leer je dan alle dingen die je echt moet weten wanneer je een spiegelreflexcamera hebt gekocht. Je leert dan vooral hoe je camera werkt en wat elk knopje en elke setting precies betekent. Op deze manier weet je precies welke instelling je op een bepaald moment moet gebruiken zodat je het meeste uit je camera kunt halen. Verder leer je ook nog dingen zoals je geheugenkaart formatteren en hoe je de beste belichting krijgt. Natuurlijk zul je ook veel gaan oefenen, want zo leer je het beste.

 

Dan kun je ook nog kiezen voor een specifieke cursus. Hier valt bijvoorbeeld digitale fotografie onder of beeldbewerking, maar ook stilleven fotografie of onderwaterfotografie. Als je graag op een zakelijke manier aan de slag wil gaan als fotograaf, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een cursus freelance fotograaf of een cursus digitale fotografie en beeldbewerking. Dit is een stuk sneller en vaak ook een stuk goedkoper dan het volgen van een opleiding tot fotograaf. Hierdoor kun je dus sneller aan de gang en kun je ook al meteen een hoop ervaring op doen.

De duur

Hoe lang je bezig bent met een cursus fotografie kun je in principe zelf kiezen. Er zijn namelijk veel verschillende opties. Zo heb je cursussen die slechts een middag duren en waarbij je alleen de belangrijkste informatie krijgt, maar je kunt ook kiezen voor een cursus waarbij je een paar maanden lang elke week les krijgt. Meestal krijg je aan het einde van een cursus een certificaat mee naar huis, maar hoe waardevol deze is hangt natuurlijk ook van de cursus af. Er zit namelijk verschil tussen een hobbycursus en een erkende cursus. Als je voor je werk goede foto’s moet kunnen maken, kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een iets langere cursus waarbij je aan het einde een erkend certificaat krijgt.

 

De kosten

Ook de kosten hangen erg af van de cursus die je gaat volgen. Een hobbycursus die maar een dag duurt, zal natuurlijk een stuk minder kosten dan een professionele cursus van een jaar waarbij je aan het einde een erkend certificaat krijgt. Een hobbycursus kun je al vinden vanaf een paar tientjes, maar kunnen ook oplopen tot boven de honderd euro. Een professionele cursus is echter vaak een stuk duurder. Dit hangt natuurlijk ook af van de duur van de cursus. Meestal betaal je per maand. Je betaalt dan bijvoorbeeld iets van dertig of veertig euro per maand. Zo’n cursus duurt meestal ook wel minstens een paar maanden en soms wel langer dan een jaar.