Cursus gebarentaal 

Wanneer je op een laagdrempelige manier kennis wil maken met de Nederlandse Gebarentaal, kun je dit doen door een speciale cursus te volgen. Op deze manier ben je er niet zo intensief mee bezig als tijdens een hele opleiding, maar leer je toch de basiskennis van gebarentaal. Zo’n cursus kun je klassikaal volgen op locatie, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om thuis een online cursus te volgen of zelfs via een app.

 

Verschillende cursussen

In Nederland zijn er zo’n 1,5 miljoen slechthorenden en doven in Nederland. Niet iedereen spreekt natuurlijk gebarentaal en door een cursus gebarentaal te volgen, kun je deze kloof iets kleiner maken. Ook in de gebarentaal zijn er natuurlijk verschillende soorten cursussen die je kunt volgen. Zo zijn er cursussen waarbij je elke dag intensief les krijgt, maar ook cursussen waarbij je maar één keer in de week klassikaal les krijgt of waarbij alles online gaat. Ook de duur van de cursussen zijn elke keer anders. De intensieve cursussen waarbij je veel les krijgt, duren over het algemeen wat korter dan de cursussen waarbij je één keer in de week les krijgt.

 

Daarnaast heb je ook nog verschillende thema’s. Uiteraard zijn er verschillende cursussen waarbij je de basis van de Nederlandse Gebarentaal leert. Maar je kunt ook kiezen voor een specifiek onderwerp zoals school, gezondheid of werkwoorden. Er zijn ook nog cursussen die onderscheid maken tussen volwassenen en kinderen. Dit is dan bijvoorbeeld voor kinderen die wel kunnen horen, maar die graag willen leren hoe ze kunnen communiceren met andere kinderen die doof zijn.

De kosten van deze cursussen verschillen ook. Een cursus waarbij je elke week les krijgt van een leraar is natuurlijk een stuk duurder dan een cursus die korter duurt of die online gaat. Dat betekent natuurlijk niet dat elke online cursus goedkoop is. Er zijn namelijk online cursussen die zo’n €1000,- kosten. Deze duren dan wel langere tijd, meestal minimaal een half jaar. Daarnaast heb je ook nog gratis cursussen. Dit zijn dan bijvoorbeeld filmpjes die je kunt volgen op het internet of een bepaalde app waarmee je de basis van de Nederlandse Gebarentaal kunt leren. Hierdoor is de drempel om te beginnen aan zo’n cursus ook niet zo hoog en kun je helemaal op je eigen tempo meer leren over gebarentaal.

 

Dit kun je allemaal met een cursus gebarentaal

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om een cursus gebarentaal te volgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er iemand in je omgeving doof is en dat je hier beter mee wil kunnen communiceren. Een andere reden zou kunnen zijn dat je eraan zit te denken om een opleiding tot gebarentaal te gaan doen, maar dat je niet zeker weet of het iets voor je is. Met zo’n cursus kun je dan uitvinden of gebarentaal iets is waar jij iets mee wil doen. Uiteraard kun je ook gewoon een cursus gebarentaal volgen omdat het je leuk lijkt. Je hoeft niet per se een reden te hebben om gebarentaal te leren.